« Tornedalia

Viktiga delar i packningen för vildmarken

Att bege sig ut i vildmarken kan vara trevligt men det är bra att ha med rätt sorts utrustning. Du bör även känna till dina egna begränsningar samt om du är själv, ge då en färdplan till vänner eller familj innan du beger dig av.

Det finns en lista, som kom 1974, som finns i boken Mountaineering: Freedom of the Hills. I denna bok finns uttrycket Ten Essentials och där listas listades de tio viktigaste sakerna att alltid ha med sig, främst vid utflykter i bergsmiljö.

Här i denna text ska du få en version av tio viktigaste sakerna att ha med dig.

Navigation

Det är alltid bra att veta var du är och var du ska. Klart det är bra med moderna gps:er, men de funkar inte alltid överallt, så ha med karta och kompass.

Vatten

Inte så mycket att förklara här. Om du inte har vatten, så dör du, så oavsett längd på turen, ha alltid med dig vatten!

Extra näring

Du bör ha med mat som är anpassad efter turens längd och aktivitetsnivå. Det som väger minst är frystorkad mat och det tar även liten plats.

Extra kläder

Du bör alltid ha med dig kläder som står emot vind och regn och minst ett ombyte av underkläder. Vädret kan skifta en hel del i vildmarken, så ha med rätt kläder för årstiden.

Elddon och tändmaterial

I en nödsituation kan du snabbt behöva få upp en eld. Ha därför alltid med dig sig elddon och lite tändmaterial i en vattentät påse.

Verktyg och reparation

Ta med dig en kniv eller ett multiverktyg av något slag, för du vet aldrig i vad för situationer du kan hamna i.

Ha även med en bit repsnöre, eltejp och ett par utrustningskarbiner

Sjukvårdskit

Det kan vara smart att skräddarsy ett eget personligt första hjälpen-kit. Utgå från de färdiga i butiken, men anpassa kitet efter situation eller typ av resa.

Ljus

En bra lampa är bra ha när det blir mörkt. Smidigast är det med en pannlampa så du har händerna fria.

Solskydd

Solglasögon som skydd för ögon och även solskydd i form av kräm är bra.

Väderskydd

Ha alltid ha med någon form av väderskydd. En lätt tarp eller en vindsäck ger bra skydd vid raster och övernattning nedanför trädgränsen. På flerdagarsturer är ett vindtåligt tält oftast det bästa alternativet.

8 May 2020