« Tornedalia

Traditionell norrländsk mat

I Norrland finns det en massa rätter som kan anses traditionella, men här tar vi upp tre av dem. 

Palt

Idag räknas palt som traditionell husmanskost och förekommer i hela Sverige, dock främst norrut och då mest i länet Norrland. Palten görs av finriven potatis som blandas med mjöl och salt till en smet. En fyllning används vanligen, ofta bestående av fläskkött. Smeten och fyllningen rullas till bollar och tillagningen sker genom att paltbollarna kokas i saltat vatten. Sedan finns det flera olika varianter av palt, så som pitepalt, gråpalt och kams.

Surströmming

Surströmming är en svensk, framförallt norrländsk, specialitet. Det är helt enkelt strömming som konserverats genom jäsning. Innan konserveringen sker saltas fisken och läggs sedan i öppna kärl där själva jäsningen sker. Under jäsningen bildar fiskens egna ämnen tillsammans med enzymer propansyra, svavelväte, smörsyra och andra starkt luktande ämnen. Man äter ofta denna i en "klämma". Det är då tunnbröd som fylls med potatis, lök, gräddfil och surströmming, ofta serveras öl eller snaps till. 

Renskav

Renskav är en gryta som baseras på renkött. Man gör skav på  tunna skivor ren som skurits från frusen renkött. Detta steks sedan i stekpanna tillsammans med lök, svamp, soja och grädde. Detta serveras med potatis och lingonsylt.

5 Mar 2020